Otechos har ansatt fire siden i sommer

I løpet av høsten har OTECHOS-selskapene i Fjærkleivene ansatt fire nye personer. Nylig gikk de til innkjøp av en dreiemaskin til rundt en million kroner.

Utvider stadig: Otechos-leder Toir Arne Hauge og operasjonssjef Frode Larsen med den nye dreiemaskinen som nylig kom på plass i Fjærkleivene. Foto: Olav Loftesnes

Utvider stadig: Otechos-leder Toir Arne Hauge og operasjonssjef Frode Larsen med den nye dreiemaskinen som nylig kom på plass i Fjærkleivene. Foto: Olav Loftesnes

-Det er spennende tider. Nå skjer det mye her, sier en entusiastisk Tor Arne Hauge.

Gründer-eventyret i Fjærkleivene vokser raskere enn han hadde sett for seg.  Det er bare noen dager siden han og kollegaene sendte av gårde en container til Stjørdal inneholdende et selvbygget mobilt fjernvarmeanlegg.

Oppdraget kom seilende inn fra sidelinja, og leveringsfristen var kort, men det passet perfekt til OTECHOS kjernevirksomhet, så de hev seg rundt.

CR-motoren

Nå jobber de med å videreutvikle fjernvarmeanlegget, og integrere det med en av OTECHOS hovedsatsinger, en helt ny type motor, som den lokale oppfinneren Hilberg Karoliussen fant opp for noen år siden, og som OTECHOS har rettighetene til og står for videreutviklingen av.

Den går under betegnelsen CR-motor, og finnes i fire varianter. Prinsippet har vakt internasjonal oppsikt. OTECHOS har blant annet fått 14,2 millioner kroner i EU-støtte til videreutvikling av kompressorvarianten.

Nitrogenproduksjon

Denne uken ble fem kompressormaskiner skrudd ferdig sammen i Sandnes. De skal nå fraktes til Fjærkleivene, for å langtidstestes.

- Vi kjører alle fem maskinene kontinuerlig i fire-fem måneder, sier Hauge.

Maskinene er rettet mot nitrogenproduksjon i oljeindustrien.

Oljeboring

En annen variant av CR-motoren, pumpemaskinen, har vakt interesse blant store oljeselskaper som Equinor, Aker BP og Lundin Petroleum. De ser et potensiale for den i forhold til oljeboring i nordområdene.

Hauge forklarer at oljebrønnene i nord har lavere trykk enn oljebrønnene i Nordsjøen, og at en kompensasjon for dette kan være å senke pumpene ned i brønnen. Det egner CR-pumpene seg til, fordi de er små og lette.

Testanlegg

I løpet av høsten har OTECHOS bygget opp et avansert testanlegg for pumpen.

Pakningene i testanlegget kommer fra pakningsinnovatøren PIPEOTECH, som er et annet selskap i Hauges nettverk, og som også holder til i Fjærkleivene.

- Testingen av pumpene er blitt fremskyndet i forhold til opprinnelige planer. Oljeselskapene har pushet på. Allerede i mars eller april er planen å begynne med testing på råolje, sier Hauge.

De innledende testene foregår i Fjærkleivene, og fortsetter i Porsgrunn når råolje-testingen starter. Strømnettet i Fjærkleivene måtte bygges ut for å skaffe nok strøm til testingen i Fjærkleivene.

- Agder Energi hev seg kjapt rundt, skryter Hauge.

Utvider

All virksomheten har ført til at det i løpet av få måneder har blitt ansatt fire nye medarbeidere.

Selskapet investert nylig også rundt en million kroner i en ny dreiebenk, slik at de selv kan produsere deler de trenger i forbindelse med testing og utvikling.

- Dreiemaskinen er en milepæl i forhold til prototypearbeid, og gir oss større fleksibilitet, sier Tor Arne Hauge, som er veldig fornløyd med at flere større aktører innenfor oljeindustrien nå følger med fra sidelinjen på virksomheten i Fjærkleivene.

Utdrag fra Tvedestrandsposten 17.12.2018

Janne Grandalen